Wednesday, April 29, 2009

kilat cermin kereta

kalau wiper korang rosak plak, try la letak kentang..caranye, potong kentang kpd 2 bahagian..kemudian, sapu kentang tersebut kt cermin keter (sebelah luar), n then lap..time ujan xpayah pakai wiper pn xper.., mmg menjadi ..selamat mencuba, renung-renungkan...

Syampu hilangkan wap cermin keter
senang je...korang hambek je syampo (jenama apa pun tkpe)bini ke,mak ke,sendiri punyer ke,mak sedara ke, atau mintak la kat sesaper pun tkper tapi jgn curi...-letakkan syampu pada span/tisu/kain/ atau apa2 je...mcm nak polish keter tuh-sapukan pada cermin keter (sebelah dalam) yg kat depan, kalau nak sapukan pada belakang pun tkpe atau mana2 je la pun takpe....-lepas tu biarkan kering beberapa saat, gunakan kain kering plak n lapkan tempat yg bersyampu tadi...kalau hujan n ekon tkder...sure tempat tu tk berkabus dan kereta anda juga berbau wangi......hujan segelap2 alam........menjadi beb....kalau keter yg ada ekon pun bleh jugak nak buh....kasi wangi itu kereta... selamat mencuba.....

kalau takde sampo pun takpe..guna sabun mandipun boleh...hehe ...lagi satu bila drive masa ujan lebat waktu siang lepas dah taruk sampo @ sabun tu cuba pakai reben atau cermin mata hitam..aku taknak cerita apa jadi? tapi cubalah...asalnya 80% confiden drive, bila pakai cermin mata itam jadi 180% kita punya confiden drive...cubele...hehe . Bukan saja syampoo segala sabun pun boleh.aku penah tengok abg aku buat guna sabun buku feb

teknik aku masukkan syampoo dlm bekas air wiper tuh.. so agak2 cermin kelabu asap je trus spray air tuh.. jd clear balik..

Satu lagi teknik. hahahhahah.. Ini cikgu sekolah menengah aku ajar. Gosokkan cermin depan keta (sebelah luar) dgn nenas yg dipotong-potong panjang. Korang gosokkan le nenas tu buat macam wiper kat cermin depan tu. Tujuannya utk mengilatkan cermin & mengelakkan kabus. Sama macam teknik guna syampoo & kentang tadi fungsinya. Lagi satu, kalau cermin tingkap korang terlalu kotor/ada kekotoran degil yg susah nak dibuang/dilap, korang cuci cermin tingkap keta tu dgn air asam jawa. Lepas tu lap/tonyoh sampai kering. Gerenti kilat.

Labels:

3 Comments:

Blogger jijoy said...

betul ke ni????

12:46 AM  
Blogger jijoy said...

betul ke ni?????

12:46 AM  
Blogger jijoy said...

This comment has been removed by the author.

12:47 AM  

Post a Comment

<< Home